Turbulent - waterturbine

Waterturbine

Voor het functioneel ontwerp van hun eerste turbine heeft Turbulent een beroep gedaan op Actiflow

Turbulent is een jong innovatief bedrijf uit Antwerpen dat waterturbines ontwikkelt en bouwt, specifiek voor sites met een klein verval. Voor het functioneel ontwerp van hun eerste turbine heeft Turbulent een beroep gedaan op Actiflow.

Aangezien we betrokken waren van bij de start van het ontwikkelingsproject, hebben we Turbulent eerst geholpen bij de analyse van de markt en de bestaande oplossingen, en vervolgens bij het opstellen van een realistisch pakket van eisen.

Als eerste stap in het ontwerpproces zijn de dimensies van de waterturbine bepaald op basis van richtlijnen uit de literatuur, empirische relaties en enkele initiële stromingssimulaties. In een tweede stap werd het conceptontwerp verder ontwikkeld en geoptimaliseerd voor een klein verval en lage rotatiesnelheden. Complexe berekeningen werden ingezet om de potentiële energieopbrengst en de efficiëntie van verschillende ontwerpvarianten te bepalen, en om eventuele ongewenste luchtaanzuiging of drukpieken te visualiseren.

In een laatste fase van het project heeft Actiflow tenslotte advies gegeven over de praktische opbouw van de turbine.

Het resultaat van het project is een waterturbine met een hoge efficiëntie bij uiteenlopende waterdebieten, die ook nog eens visvriendelijk is door zijn lage rotatiesnelheid en zijn gunstige drukgradiënt.