PropelWind – Vrachtschip voortgestuwd door de wind

Vrachtschip voortgestuwd door de wind

Actiflow heeft samengewerkt met Propelwind gedurende 3 jaar van onderzoek en ontwikkeling

Propelwind is een innovatief Frans bedrijf dat is opgericht door enkele ervaren en doorwinterde professionals uit de scheepvaart, en dat technologie uit de America’s Cup Ocean Race commercieel wil inzetten. De ambitie van PropelWind is aantonen dat wind gebruikt kan worden als hoofdvoortstuwing voor vrachtschepen, met commercieel interessante prestaties en een aanzienlijke reductie van de brandstofconsumptie.

Actiflow heeft samengewerkt met Propelwind gedurende 3 jaar van onderzoek en ontwikkeling, en de resultaten zijn hoopgevend: het conceptueel ontwerp is klaar, de limieten van het concept zijn geïdentificeerd en de industrie begint er positief tegenaan te kijken. De benadering is uniek, omdat er zeilrace-technologie wordt ingezet, aangevuld met gevestigde scheepsbouwtechnologie en de specifieke expertise van Actiflow, waardoor we tot een hoogstaand aerodynamisch ontwerp zijn gekomen van de vleugels, rekening houdend met de complexe interactie tussen de verschillende vleugels op het schip.

Naast het uitwerken van een schipconcept met wind als hoofdvoortstuwing hebben we bewezen dat een vleugel gebruikt kan worden om het brandstofverbruik van een “standaard” schip met 30% te reduceren. Door dit onderzoek en de publicatie van de resultaten wordt Propelwind nu door de industrie gezien als expert in windvoortstuwing.