Lamborghini - Lamborghini Sesto Elemento

Lamborghini Sesto Elemento

Optimalisatie van de aerodynamische prestaties van de Lamborghini Sesto Elemento

Actiflow is partner van Lamborghini op het gebied van de ontwikkeling van aerodynamische prestatie onderdelen, en in dit specifieke project van onderdelen voor het Sesto Elemento model.

De Lamborghini Sesto Elemento is een auto die in zeer kleine oplage is ontwikkeld. In totaal zijn er niet meer dan twintig modellen gemaakt. Op het moment dat dit model gelanceerd werd, was dit zelfs het meest exclusieve en tevens het duurste model wat Lamborghini, met een prijskaartje vanaf 2 miljoen euro.

Bij projecten als deze zijn de doorlooptijden kort en is het project is niet strak afgekaderd. Het enige wat telt zijn de uiteindelijke verbeterde prestaties op het gebied van downforce, balans, koeling en weerstand, waarbij het uiterlijk niet aangetast mag worden. Niet de makkelijkste taak, vooral ook omdat de beschikbare modellen niet helemaal compleet en nog ‘work-in-progress’ zijn. Dit vraagt om de nodige creativiteit en assertiviteit bij het maken van de eerste analyse modellen.

Actiflow is gespecialiseerd in de aerodynamica van de onderkant van high end auto’s. Het is gelukt om significante winst te vinden op locaties buiten het zicht in de onderkant. Ook inwendige stroming, remkoeling en de warmtewisselaar zijn onderdelen waar de prestaties zijn verbeterd zonder dat het visueel opvalt.

De achtervleugel zoals initeel ontworpen is ook uitvoerig bestudeerd op prestatie. Er zijn specifieke vleugelprofielen ontworpen, waarbij gekeken is naar de kromming van deze profielen en naar het verloop in spanwijdte. Het is een logische locatie om naar meer downforce te zoeken, en er is ook veel te winnen met zo’n prominent onderdeel, maar de uitdaging is om vormgeving en prestatie goed te laten rijmen. Er zijn oplossingen ontworpen gebaseerd op kleine correcties van de vormgeving, maar ook varianten volledig gefocust op prestatie. Er zijn zelfs vleugelvarianten ontwikkeld bestaande uit meerdere elementen zoals bekend uit bijvoorbeeld de formule 1.

Veel van onze werkzaamheden zijn te zien op de Sesto Elemento, mocht hij in het wild gespot worden. Mits natuurlijk het toeval het toelaat om één van deze twintig auto’s te treffen…