EVG – Ontwikkeling van een Megawatt centrifugaal ventilator

EVG – Ontwikkeling van een Megawatt centrifugaal ventilator

Actiflow is kennispartner van EVG, in de afgelopen jaren hebben we samengewerkt in verschillende projecten waaronder deze 1 Megawatt ventilator

De EVG Group is een Duits bedrijf met meer dan 40 jaar ervaring in de ontwikkeling en de productie van ventilatiesystemen en industriële ventilatoren. EVG ontwikkelt individuele oplossingen voor haar klanten, die vervolgens in kleine series of zelfs als one-off worden geproduceerd.

Actiflow is kennispartner van EVG. In de afgelopen jaren hebben we samengewerkt in verschillende projecten, waarbij we bestaande ventilatoren hebben herontworpen voor specifieke applicaties. Speciale toepassingen vragen om klantspecifieke oplossingen. In sommige gevallen moet enkel de behuizing van de ventilator aangepast worden, maar vaak moet ook het ontwerp van de ventilator zelf aangepast worden voor de operationele condities die door de eindgebruiker worden bepaald.

Voor EVG hebben we gewerkt aan het ontwerp van grote centrifugaal ventilatoren met een vermogen van ongeveer 1 Megawatt. Bij deze ventilatoren van meer dan 3 meter diameter wordt de absolute grens opgezocht van materiaaleigenschappen van staal. Opschalen voor een hogere efficientie of opbrengst is niet zomaar mogelijk; de bladen dreigen te bezwijken onder eigen gewicht, en zowel meer materiaal toevoegen als minder materiaal gebruiken maakt het probleem groter. In dit project is precieze samenwerking tussen aerodynamica en sterkteleer essentieel.

Onze projecten starten meestal met een stromingssimulatie van een bestaand  ontwerp, met als doel om te bepalen op welke vlakken we het ontwerp kunnen aanpassen om een bepaald werkpunt te behalen. Vervolgens passen we het ontwerp stap per stap aan, controleren we de praktische haalbaarheid van de aanpassing samen met EVG, en bepalen we vervolgens het effect van de aanpassing met een nieuwe stromingssimulatie. Tegelijkertijd passen we ook FEM simulaties toe om de sterkte en stijfheid van de ventilatorbladen te blijven beoordelen. Het resultaat van elke ontwerpiteratie geeft ons nieuwe inzichten en ideeën om tenslotte met een nieuw ontwerp te kunnen komen van de ventilator en/of de behuizing dat voldoet aan alle eisen.

 

Gratis CFD Brochure

Ontdek de mogelijkheden van CFD simulaties. Wij sturen onze brochure gratis naar u toe.

Ontvang de gratis brochure >>