Blue Tree Energy – De Blauwe Molen

De Blauwe Molen

Actiflow heeft de aerodynamische vormgeving bepaald van de bladen, inclusief de buitenmantel

Blue Tree Energy (BTE) is een samenwerkingsverband van enkele doorwinterde ondernemers die samen de handen in elkaar hebben geslagen en een kleine windturbine voor de gebouwde omgeving op de markt hebben gebracht.

Voor het ontwerp van de turbine heeft BTE een beroep gedaan op Actiflow. Het uitgangspunt was dat het een buisturbine zou worden met spiraalvormige bladen, zodat de turbine een erg lage opstartsnelheid zou hebben. Binnen de grenzen van dit concept heeft Actiflow de aerodynamische vormgeving bepaald van de bladen, inclusief de buitenmantel. Een belangrijke randvoorwaarde hierbij was dat de molen zich steeds vanzelf in de wind zou richten. Verder heeft Actiflow advies gegeven met betrekking tot de constructieve opbouw, de benodigde elektronica en de koeling daarvan.

Als onderdeel van de ontwikkeling heeft Actiflow een windtunnelcampange georganiseerd waarbij we het eerste volwaardige prototype in de windtunnel hebben getest. De resultaten van deze windtunneltest konden worden gebruikt als validatie van de uitgevoerde computersimulaties, en als input voor verdere optimalisatie van het product.

Het eindresultaat is een mooie turbine genaamd “de Blauwe molen” met een diameter van ongeveer 2 meter, een startsnelheid van slechts 2 m/s, een eenvoudige constructie waarbij de bladen en de mantel 1 geheel vormen, en een relatief lage rotatiesnelheid, waardoor de turbine geen geluidshinder veroorzaakt.