Presentatie Olympische baanfiets voor Tokyo 2020

27 februari 2018

Voorafgaand aan het WK baanwielrennen zal morgen (woensdag 28/02) de nieuwe baanfiets worden voorgesteld voor het Nederlandse team. Met deze fiets zullen de Nederlandse renners strijden voor de medailles in Tokio.

Tijdens de persconferentie van morgen zal het eerste prototype van de nieuwe fiets onthuld worden. Dit prototype is het resultaat van maandenlang onderzoek en ontwikkeling. Verschillende partijen waren hierbij betrokken: Koga, TU Delft, Pontis Engineering en Actiflow.

Actiflow heeft in dit consortium een leidende rol opgenomen in het ontwerp van de fiets, waarbij onze focus lag bij de aerodynamische vormgeving. De luchtweerstand van de fiets is hierdoor sterk verminderd t.o.v. de vorige fiets (Kimera).

Het ontwerp van de nieuwe fiets is ontwikkeld op basis van uitgebreide computersimulaties. Vervolgens is een prototype gebouwd en getest in de windtunnel. De testresultaten bevestigden de simulatieresultaten: de nieuwe fiets is significant sneller dan de oude fiets, en ook sneller dan de huidige concurrentie!

De komende maanden zal Actiflow verder werken aan de ontwikkeling van de fiets. De focus zal met name liggen op het ontwerpen van verschillende frame maten, op de detail engineering en op de productie.

Binnen exact 1 jaar zullen de renners elk hun nieuwe gepersonaliseerde fiets ontvangen. Ze hebben dan nog ruim de tijd om aan het nieuwe materiaal te wennen voordat de Olympische Spelen in Tokyo 2020 van start gaan.

Meer informatie over de nieuwe Olympische baanfiets is te vinden op onze website. Er is ook een aparte website over het ontwikkelingsproject: www.projecttokyo.nl. Deze website is ontwikkeld door de KNWU en bevat leuke en informatieve artikels en video’s over ons werk.

*Afbeelding van projecttokyo.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en privacy regels

Gratis CFD Brochure

Ontdek de mogelijkheden van CFD simulaties. Wij sturen onze brochure gratis naar u toe.

Ontvang de gratis brochure >>