Actiflow Bouw
AANPAK

Actiflow Bouw

Optimalisatie van luchtstroming voor comfort, veiligheid en duurzaamheid in de gebouwde omgeving

 

We bestuderen de luchtstroom rondom en binnenin gebouwen, om de gebouwde omgeving te optimaliseren op het vlak van comfort, veiligheid en duurzaamheid. Onze klanten zijn architecten, ontwikkelaars, bouwbedrijven of adviseurs / studiebureaus die hun ideeën of conceptontwerpen met ons delen. Dit kan gaan om het ontwerp van een gebouw of een parkeergarage, maar ook van een HVAC-systeem of een RWA-systeem. Onze projecten bestaan er vervolgens uit om het ontwerp van onze klant te beoordelen, eventuele stromingsproblemen te identificeren, en mogelijke verbeterpunten te formuleren en te valideren.

 

Werkwijze

Bij voorkeur worden we zo vroeg mogelijk in het bouwproces betrokken om een maximale impact te hebben. Onze klant voorziet ons in eerste instantie van een 3D CAD-model van een (nieuw) gebouw, ruimte, parking, enz. Wanneer dit niet beschikbaar is, kan Actiflow zelf een 3D computermodel opbouwen gebaseerd op 2D tekeningen.

Vervolgens wordt de situatie een eerste keer doorgerekend. Op basis van de eerste simulatieresultaten worden mogelijke problemen geïdentificeerd en mogelijke oplossingen voorgesteld. Samen met onze klant bespreken we vervolgens welke oplossingen praktisch haalbaar zijn, en welke vervolgsimulaties uitgevoerd zullen worden om deze oplossingen te valideren.

 

 

Stap per stap komen we op deze manier tot een oplossing die voldoet aan alle eisen en normen, en die aanvaardbaar is voor alle betrokkenen.

 

CFD en meer

CFD (Computational Fluid Dynamics) is de tool die we het meest gebruiken om luchtstromen rondom en binnenin gebouwen te visualiseren. Om het maximale uit onze (3D) resultaten te halen en het inzicht in het simulatieresultaat te verhogen, hebben we de mogelijkheid ontwikkeld om CFD-resultaten in “virtual reality” (VR) te bekijken.

Wanneer CFD niet de meest (kosten-)efficiënte methode is om een vraag van onze klant te beantwoorden, dan kiezen we alternatieve methoden zoals windtunnelmetingen of andere gebouwsimulaties die het meest geschikt zijn voor het beantwoorden van de vraagstelling.

 

Richtlijnen en normen

Onze simulaties worden uitgevoerd volgens alle beschikbare richtlijnen en normen. In sommige gevallen ligt Actiflow zelfs  aan de basis van de huidige normen, bijv. op het vlak van windhinder. We hebben meer dan 10 jaar ervaring, dus onze simulatieaanpak is gebaseerd op de uitkomst van honderden projecten en voortdurende validatie-inspanningen.

 

Onze diensten bestaan uit 3 categorieën:

Windstudies
Wind comfort, windbelasting, geluid door wind
meer informatie
Binnenklimaatstudies
Thermisch comfort, filtering van luchtverontreiniging/rook, binnenklimaat voor productiehallen, kantoren, atria, klaslokalen, datacenters, cleanrooms, operatiekamers, enz.
meer informatie
Brandveiligheidsimulaties
Rook en warmteafvoer (RWA), evacuatie, brandoverslag, vultijden, risico-analyses
meer informatie